Tanıtım
TANITIM
Türkiye’de sosyal hizmet, 27.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı ‘Sosyal hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’ ile hukuken tanımlanmıştır. Buna göre sosyal hizmet; kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunması ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.
Sosyal hizmet, bireylerin, ailelerin, grupların ve toplumun iyilik halini artırmak için sosyal değişime, insan ilişkilerinde sorun çözmeye, güçlenmeye ve özgürleşmeye katkı sağlayan bir meslektir. Sosyal hizmet, insan davranışı ve sosyal sistem teorilerinden yararlanarak, insanların çevreleriyle etkileşim kurdukları noktalara müdahale eder. Sosyal hizmette insan hakları ilkeleri ve sosyal adalet temeldir.
Sosyal yapının hızla değişmesi; endüstrileşme, göç, kentleşme, ekonomik sorunlar ve yoksulluk, suçluluk ve diğer sosyal problemlerin giderek artması, birey, aile, grup ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanması, sorunlarının çözümlenmesine ve çevreleriyle karşılıklı uyumlarına yardım etmek ve insan kaynaklarıyla sosyal ve ekonomik koşulların korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla sosyal hizmet bilim ve mesleğinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Hem bir sanat hem de bir bilim olarak tanımlanan sosyal hizmet bütün insanların yaşam kalitesini geliştirmeye yardım etmek için toplum tarafından uygun görülen insani meslek hizmetlerinden bir tanesidir.
Sosyal Hizmet Uzmanı/Sosyal Çalışmacı, ilgilendiği çalışma alanlarının genişliği nedeniyle sıradan bir meslek elemanı olmanın ötesinde bazı farklı nitelikler de gerektirmektedir. Bir sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı da bulunduğunda fark yaratacak olan bazı özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• İlgi alanlarının geniş olması,
• Grup ve takım çalışmalarına yatkın olması,
• Geniş bir dünya görüşü ve zengin bakış açısına sahip olması,
• İletişimi ve sosyal yönü etkili ve güçlü olması,
• Analitik ve kritik düşünme yeteneğine sahip olması,
• Teknolojiye ilgi duyması, güncel gelişmelerden haberdar olması ve temel teknolojik uygulamalara hâkim olması.
Misyonumuz;
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü olarak misyonumuz;
Öncelikle bireyin değeri ve iyilik halini, böylece toplumun psiko-sosyal sağlığını ve refahını koruma hedefiyle, bireylerin, ailelerin, özel ihtiyaç gruplarının ve toplumun ihtiyaç ve sorunlarına, temelde genelci ve eko-sistem yaklaşımlarını esas alarak mikro, mezo ve makro düzeyde etkili sosyal hizmet müdahalelerinde bulunacak, sosyal sorunlara kalıcı çözümler üretmek için etkin sosyal politikaların geliştirilmesine katkıda bulunacak, sosyal hizmetin çocuk, yaşlı, engelli, kadın, aile refahı, okul sosyal hizmeti, adli ve endüstriyel sosyal hizmet, tıbbi, psikiyatrik ve klinik sosyal hizmet, vb. tüm alanlarında görev alacak, mesleki bilgi ve beceriye sahip, sosyal adalet, eşitlik, insan farklılıklarına saygı gibi mesleğinin etik ilke ve değerlerini benimsemiş, uluslararası ve ulusal düzeyde çalışmalar yapabilecek, nitelikli sosyal hizmet uzmanlarını yetiştirmek ve toplumun ekonomik ve psiko-sosyal refahını ve yaşam kalitesini artırmak üzere bilimsel araştırmalar, uygulamalı çalışmalar yürütmek, Bakanlık ve Kurumların geliştirecekleri sosyal politika ve hizmetlere akademik düzeyde danışmanlık ve katkı sağlamaktır.
Vizyonumuz;
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü olarak vizyonumuz;
“İnsanların, ailelerin ve toplumun sosyal refahını arttırmak üzere sosyal adaleti esas alarak, akademik üstünlük hedefiyle eğitim-öğretim faaliyetleri gerçekleştiren, çağdaş ve yenilikçi sosyal hizmet eğitim müfredatı çerçevesinde lider meslek elemanları yetiştiren, sosyal hizmet meslek ve disiplininin etik ilke ve değerlerine güçlü bir bağlılıkla yerel, ulusal, uluslararası düzeyde bilimsel araştırma, çalışma ve yayınlar yaparak sosyal politika ve uygulamalara akademik olarak katkı sağlayan, uluslararası ve ulusal düzeyde çalışan profesyoneller, akademisyenler ve paydaşlarla işbirliği içinde insan ilişkilerini güçlendirme ve bilimsel paylaşım perspektifiyle kongreler, toplantılar düzenleyen, geleceğin sosyal hizmet politikalarının geliştirilmesine bilimsel ve akademik danışmanlık vererek katkıda bulunan bir bilim kurumu olmaktır”
Stratejik Amaçlar ve Hedefler
Amaç 1: Sosyal Hizmet Bölümü’nün kurumsal yapısını güçlendirmek.
Hedef 1.1: Bölümümüz için kalite yönetim sistemi kurulması ve akreditasyon süreçlerinin başlatılması.
Hedef 1.2: Bölüm kurulları ve komisyonlarında alınan kararların etkili bir şekilde uygulanması ve periyodik olarak değerlendirilmesi.
Hedef 1.3: Bölüm paydaşlarının (öğrenciler, mezunlar, kamu kurumları ve STK’lar) düzenli olarak kurul ve komisyonlarda yer almasının sağlanması.
Hedef 1.4: Üç yıl içinde Sosyal Hizmet Bölümü’nün akreditasyon sürecinin tamamlanması.
Hedef 1.5: Akademik ve idari personele yılda en az bir kez sosyal hizmet alanındaki yenilikler ve etik standartlarla ilgili hizmet içi eğitim verilmesi.
Hedef 1.6: Bölüm personelinin katılımıyla kurumsal dayanışmayı artırıcı etkinliklerin (sempozyum, gezi, sosyal aktiviteler vb.) düzenlenmesi.
Amaç 2: Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak sosyal hizmet eğitimi ve uygulamalarını geliştirmek.
Hedef 2.1: Belediyeler, STK’lar ve kamu kuruluşları ile her eğitim-öğretim yılında ortak etkinlikler düzenlenmesi.
Hedef 2.2: Öğrencilerin sosyal hizmet sektöründeki meslek örgütleriyle bir araya getirilmesini sağlamak.
Hedef 2.3: Saha uygulamaları süreçlerinin kamu kurumları ve STK’larla iş birliği içinde yürütülmesini sağlamak.
Amaç 3: Ulusal ve uluslararası iş birliklerini güçlendirerek sosyal hizmet alanında fark yaratmak.
Hedef 3.1: Bölüm öğretim elemanlarının her yıl ulusal ve uluslararası sosyal hizmet kongre ve sempozyumlarına katılımının %5 oranında artırılması.
Hedef 3.2: Erasmus ve benzeri uluslararası değişim programlarına katılımın artırılması; bu kapsamda iki yılda en az bir yeni protokol imzalanması.
Hedef 3.3: Uluslararası projelere katılım sağlanması.
Amaç 4: Öğrenci odaklı sosyal hizmet eğitimi ve sosyal faaliyetleri artırmak.
Hedef 4.1: Sosyal Hizmet Bölümü müfredatının ulusal ve uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde güncellenmesi.
Hedef 4.2: Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının azaltılması için akademik kadronun güçlendirilmesi.
Hedef 4.3: Öğrencilerin sosyal hizmet öğrenci topluluklarına katılım oranlarının artırılması ve her yıl en az bir öğrenci etkinliği düzenlenmesi.
Amaç 5: Bilimsel araştırma, yayın ve projelerde bölümün katkısını artırmak.
Hedef 5.1: Öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası akademik indekslerde yayın yapma oranlarının artırılması.
Hedef 5.2: Bölümdeki öğretim üyelerinin üç yıl içinde en az bir araştırma projesinde (TÜBİTAK, AB, BAP vb.) aktif rol almasının sağlanması.
Hedef 5.3: Bölüm tarafından üç yılda bir ulusal veya uluslararası sosyal hizmet kongresi, paneli, sempozyumu veya çalıştayı düzenlenmesi.
Amaç 6: Sosyal Hizmet Bölümü’nün toplumsal katkısını ve görünürlüğünü artırmak.
Hedef 6.1: Bölüm faaliyetlerinin düzenli olarak web sitesi ve sosyal medya aracılığıyla duyurulması.
Hedef 6.2: Bölümün her yıl en az bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmesi.
Hedef 6.3: Üretilen bilimsel bilgi ve sosyal hizmet uygulamalarının medya ve diğer iletişim araçlarıyla topluma yayılmasının sağlanması.
Hedef 6.4: Sosyal hizmet alanındaki önemli gün ve haftalar kapsamında toplumsal farkındalık etkinlikleri düzenlenmesi.
Tarihçemiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuş ve Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Kampüsü'nde (Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü) faaliyete başlamıştır.
“Sosyal Hizmet” Lisans Programı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim - öğretim sürdürmektedir. Sosyal Hizmet bölümümüz ilk kez 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile öğrenci almıştır.
Bölümümüz Sosyal Hizmet Doktora ve Yüksek Lisans eğitimlerine ise 2021-2022 Eğitim Öğretim Akademik Yılı Güz Döneminde başlamıştır.
Akademik Kadromuz


Prof. Dr. EDA PURUTÇUOĞLU

Prof. Dr. İSHAK AYDEMİR

Doç. Dr. ERGÜN HASGÜL

Doç. Dr. FERDA KARADAĞ

Doç. Dr. MURAT TÜRK

Arş. Gör. BERNA NUR YILDIZ

Arş. Gör. HALİM TOĞA
Eğitim ve Çalışma Alanlarımız
Eğitim Faaliyetlerimiz
Bölümümüz, bireylerin, ailelerin ve toplumun refahını artırmayı amaçlayan profesyonel bir sosyal hizmet anlayışıyla ve genelci sosyal hizmet uygulaması odağında teori ve uygulamayı birleştiren nitelikli bir eğitim sunmaktadır. Öğrencilerimizin sosyal hizmet alanında donanımlı, toplumsal duyarlılığa sahip, etik ilkelere bağlı profesyoneller olarak yetişmeleri için zengin bir eğitim içeriği sağlamaktayız.
Bu kapsamda Bölümümüz Lisans, Tezli Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde eğitim vermeye devam etmektedir.
Teorik Eğitim
Lisans Programımızda, sosyal hizmetin temel kavramlarını, teorik çerçevesini ve uygulama prensiplerini kapsayan dersler sunulmaktadır. Psikoloji, sosyoloji, hukuk, etik, sosyal politika, insan hakları ve sosyal adalet gibi disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyen müfredatımız, Birey ve Ailelerle Sosyal Hizmet, Gruplarla Sosyal Hizmet ve Toplumla Sosyal Hizmet gibi dersleriyle öğrencilerimizin alan bilgilerini derinleştirmeyi hedeflemektedir.
Lisans derslerine ve eğitim içeriğine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://obs.sbu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=15&curSunit=1331#
Yüksek Lisans ve Doktora Programlarımız, ileri sosyal hizmet bilgi beceri değer ve uygulama tecrübesine sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal sorunlara müdahale edebilecek, araştırma ve uygulama projelerini hayata geçirebilecek donanımda akademisyenlerin, profesyonellerin ve uygulayıcıların yetiştirilmesi vizyonuyla sosyal hizmet alanında uzmanlaşmış insan gücü ihtiyacına cevap verilmesi, böylece toplumsal sorunlara müdahalede akademik çalışmalarla uygulamanın birbirini tamamlamasına olanak sağlamayı hedeflemektedir.
Yüksek Lisans derslerine ve eğitim içeriğine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://obs.sbu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=09&curSunit=1612#
Doktora derslerine ve eğitim içeriğine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://obs.sbu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=09&curSunit=1619#
Uygulamalı Eğitim
Uygulama, sosyal hizmet eğitiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Öğrencilerimiz:
- Sosyal hizmet uygulamalarını birebir deneyimleme fırsatı buldukları saha çalışmaları,
- Yerel ve ulusal düzeydeki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen uygulama dersleri,
- Gerçek vakalar üzerinden vaka çalışmaları ve grup uygulamaları gibi faaliyetlerle uygulama becerilerini geliştirmektedir.
Araştırma Faaliyetleri
Öğrencilerimiz, sosyal sorunları anlamaya ve çözüm üretmeye yönelik bilimsel araştırmalar ve projelerde aktif rol almaktadır. Bölümümüz bünyesinde başta Sosyal Hizmet Araştırması I ve II dersleri kapsamında yürütülen araştırmalar, öğrencilerimizin akademik gelişimlerini desteklerken, sosyal hizmet alanına özgün katkılar sunmalarını teşvik etmektedir.
Uluslararası Deneyim
Programımız, öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza uluslararası değişim programları ve iş birliği projeleriyle farklı kültürlerden bireylerle çalışma ve küresel sosyal sorunlara çözüm üretme deneyimi kazandırmaktadır. Halihazırda Almanya, Litvanya ve Portekiz gibi ülkelerle Erasmus + programı kapsamında ikili anlaşmalar yapılmıştır. Yeni işbirlikleri için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca belirli dönemlerde Dünya’nın farklı ülkelerinden sosyal hizmet uzmanlarını Üniversitemizde ve Bölümümüzde ağırlamaya ve karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımlarına devam etmekteyiz.
Topluma Hizmet Uygulamaları
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, öğrencilerimiz farklı toplumsal gruplara yönelik geliştirilen çalışmalarda gönüllü olarak görev almakta ve saha deneyimi kazanmaktadır.
Sosyal hizmet lisans programımız, öğrencilerimizi hem akademik hem de pratik açıdan donanımlı bir şekilde mezun ederek, topluma değer katacak profesyoneller yetiştirme misyonunu sürdürmektedir.
Çalışma Alanlarımız
YENİSİ - Sosyal Hizmet Lisans Programı, bireylerin, ailelerin ve toplumun refahını artırmayı hedefleyen geniş bir yelpazede çalışma alanları sunmaktadır. Programdan mezun olan öğrencilerimiz, aşağıdaki alanlarda etkin rol alarak toplumsal gelişime katkıda bulunmaktadır:
- Aile Hizmetleri
- Çocuk Hizmetleri
- Sağlık Hizmetleri
- Eğitim Hizmetleri
- Gençlik Hizmetleri
- Engelli Hizmetleri
- Yaşlı Hizmetleri
- Adalet ve İnsan Hakları Hizmetleri
- Göç ve Mülteci Hizmetleri
- Afet ve Kriz Yönetimi
Sosyal hizmet mezunlarımız, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, özel sektörden uluslararası organizasyonlara kadar uzanan geniş bir çalışma alanında mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilmektedir.
Öğrencilerimizin çalışabildiği bazı Kamu Kuruluşları;
- T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- T.C. Sağlık Bakanlığı
- T.C. Adalet Bakanlığı
- T.C. İç İşleri Bakanlığı
- T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Bölüm İş ve Ders Programlarının yürütülmesi için oluşturulan Komisyonlar
- Uygulama Komisyonu
Doç.Dr. Murat Türk
Doç.Dr. Ferda Karadağ
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur YILDIZ
- Tez Komisyonu
Prof.Dr. İshak Aydemir
Arş. Gör. Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur YILDIZ
- İntibak ve Muafiyet İnceleme Komisyonu
Prof. Dr. İshak Aydemir
Doç.Dr Ergün Hasgül
Doç. Dr. Murat Türk
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- Dış İlişkiler & Erasmus Komisyonu
Prof.Dr Eda Purutçuoğlu
Doç.Dr. Ergün Hasgül
- Sosyal Etkinlikler Komisyonu
Prof. Dr. İshak Aydemir
Prof.Dr Nurdan Duman
Doç. Dr. Ergün Hasgül
Doç.Dr. Ferda Karadağ
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- Eğitim Komisyonu
Lisans Programı & Müfredatı Komisyonu: Prof.Dr. İshak Aydemir
Yüksek Lisans Programı & Müfredatı Komisyonu: Doç.Dr. Murat Türk
Doktora Programı & Müfredatı Komisyonu: Doç.Dr. Ergün Hasgül
- Kalite ve Akreditasyon Komisyonu
Prof.Dr İshak Aydemir
Doç.Dr Murat Türk
Arş. Gör. Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- Sınav komisyonu
Doç.Dr. Ferda Karadağ
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- ARGE ve Proje Komisyonu
Doç. Dr. Ergün Hasgül
Doç.Dr Murat Türk
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- Mezuniyet Komisyonu
Prof. Dr. Eda Purutçuoğlu
Doç. Dr. Ergün Hasgül
Arş. Gör. Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
- Bologna Komisyonu
Doç. Dr. Ergün Hasgül
Doç.Dr. Murat Türk
Arş. Gör Halim Toğa
Arş. Gör. Berna Nur Yıldız
Etkinlikler
Sosyal Hizmet Bölüm Etkinlikleri İçin Tıklayınız
Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası Sosyal Hizmet Bölümü, Bölüm Başkanlığı A BLOK 1. Kat ve Bölüm Katı C BLOK 2. Kat Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara

+90 312 3046191
gsbf@sbu.edu.tr