Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Bölüm Hakkında
Çocuk gelişimi; tipik olarak insanların bebeklikten erişkinliğe doğru geliştikleri ve olgunlaştıkları süreci kapsayan dönemi ifade etmektedir. Çocuk gelişimi biliminin odaklandığı temel konular 0-18 yaş grubunun fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin incelenmesidir.


Amacı
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü olarak amacımız; 0-18 yaşlar arasındaki tipik gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (normal/ özel gereksinimli kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim ve beceri alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyecek programlar geliştirmek, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimciler yetiştirmektir.


Misyon
Ülkemizde normal, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç ve risk altındaki 0-18 yaş grubu çocukların gelişimlerini sağlayacak, ulusal ve uluslararası platformda çalışabilecek niteliklere haiz, çağın getirdiği hızlı değişimleri takip eden, disiplinler arası tecrübe ve bilgi alış verişine açık, profesyonel, yüksek donanımlı ve nitelikli çocuk gelişimcisi yetiştirmek, alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık, yayın ve araştırma hizmetleri sunmak, çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili çağdaş yaklaşımlar kullanılarak projeler geliştirmek, üretmek ve bu projeleri yaygınlaştırmak bölümümüzün birincil amacıdır.


Vizyon
Çağdaş eğitim ve gelişimsel bilgi düzeyi ile sağlık ve eğitim sektörünün gereksinimleri doğrultusunda sürekli kendini geliştirebilen, yaratıcı, özgüveni yüksek, girişimci, farklılıklara değer veren ve insan haklarına saygılı, kendi kültürüne sahip çıkan, aynı zamanda evrensel değerlere sahip, ayrıca; bilimsellik, yaratıcılık, çağdaş yaklaşımlara açıklık, hoşgörü, dürüstlük ve toplumsal gerçeklere duyarlılık anlayışı ile birlikte ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı bireylerin yer aldığı bir toplumun oluşumuna katkı sağlamak için çalışan çocuk gelişimcileri yetiştirerek alanında en iyi çocuk gelişimcileri yetiştiren bir bölüm olmak.

İlkeler
Bilimsellik, Objektiflik, Şeffaflık, Dürüstlük, Çağdaş yaklaşımlara açıklık, Toplumsal gerçeklerin farkında olmak, Öncü olmak, Takım bilinci, İşbirliği, İletişim, Tarafsızlık, Esneklik ve Uzlaşma.

100 yıllık Gülhane kültürünü günümüze aktaran sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olma özelliğini taşıyan üniversitemizde o¨gˆretim u¨yelerimiz gu¨c¸lu¨ akademik ve alan deneyimlerine sahiptir. Çocuk Geilişimi Bölümümüz bünyesinde 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır.

 

 

 

 
Tarihçemiz

 

Ülkemizde çocuk gelişimi bölümlerinin açılması yaklaşık 1970’lerde başlamış olmakla birlikte bu bölümlerin yaygın hale gelmesi 2000’li yılları bulmuştur.
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi lisans programı ilk olarak 2018–2019 Eğitim-Öğretim yılında YÖK kararı ile öğrencilerini almış ve 24.09.2018 tarihinde eğitime başlamıştır. Çocuk Gelişimi Bölümü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı olup Gülhane Külliyesinde bulunmaktadır. 

 

 

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. FATMA ELİBOL
Doç. Dr. FATMA ELİBOL
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi AYBÜKE YURTERİ TİRYAKİ
Dr. Öğr. Üyesi AYBÜKE YURTERİ TİRYAKİ
Dr. Öğr. Üyesi CANSU YILDIZ TAŞDEMİR
Dr. Öğr. Üyesi CANSU YILDIZ TAŞDEMİR

Eğitim Faaliyetlerimiz

LİSANS EĞİTİMİ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 4 yıllık Çocuk Gelişimi lisans eğitimi sunmaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Lisans programı dâhilinde eğitim görecek öğrenci sayısı her akademik yıl için 60 öğrenci olarak belirlenmiştir. Programdan mezun olunabilmesi için temel zorunlu derslerin tamamının (teorik ve uygulama) başarı ile tamamlanması gerekir.

 

 

 

 

LİSANS EĞİTİMİ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 4 yıllık Çocuk Gelişimi lisans eğitimi sunmaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Lisans programı dâhilinde eğitim görecek öğrenci sayısı her akademik yıl için 60 öğrenci olarak belirlenmiştir. Programdan mezun olunabilmesi için temel zorunlu derslerin tamamının (teorik ve uygulama) başarı ile tamamlanması gerekir.

İŞ VE KARİYER OLANAKLARI

Çocuk Gelişimciler sağlık, sosyal hizmetler ve eğitim alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda tanımlanan görevleri yapmaktadırlar:

Sağlık Alanında
• Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde, çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ve bunların uygulanması ve kurum içi ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur.
Eğitim Alanında
• Üniversitelerde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak görev alabilirler.
• Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Eğitim Kurumlarında ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları (çocuk gelişimi alanında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar), bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve bireylerin özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludur. Bireyin gelişimi ve eğitimini izler, beklenen gelişimi gösteremeyen çocuklar için ilgili meslek elemanlarıyla iş birliği yapar. Alanı ile ilgili konularda ailelere ve öğretmenlere rehberlik eder. Alanı ile ilgili konularda aile eğitimi, rehberliği ve danışmanlığı programlarında ve personel için hizmet içi eğitim programları hazırlar ve uygulamada görev alır. Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olma koşuluyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilirler.
Sosyal Hizmet Alanında
• Çocuk ve Gençlik Merkezlerinde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar.
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Söz konusu kurumda çalışan bir çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur. Sorunlarının çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapar; mesleki teknik ve yöntemleri kullanarak merkezde bulunan okul öncesi ve engelli çocuklara yönelik programlar hazırlar, uygular ve gerekli materyalin hazırlanmasında görev alırlar. Çocuklara sunulacak hizmetlerin planlanmasında görev alırlar.
• Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görev alan Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, çocuğun merkeze uyumunun sağlanması amacıyla çocuğu takip eder ve mesleki çalışma sürecinde vaka sunumunu yaparlar. Sosyal serviste görevlendirilen ve çocuğun merkeze kabulü ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapan bir Çocuk Gelişimci, çocukların duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimi için gerekli gelişim programlarının uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur.
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Çocuk Evlerinde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, koordinasyon merkezi tarafından çocuk evine kabul edilen çocuğun uyumu için gereken bakım ve yetiştirme ile ilgili mesleki çalışmaları yürütmekten sorumludur. Her bir çocuğun yaşı, engeli, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda, fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimleri ile ilgili eğitim programları hazırlar ve uygularlar. Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, üniversitelerin, mesleki dernek ya da odaların ya da sivil toplum veya kamu kuruluşlarının düzenlediği ve belirlenen standartlara uygun olan aile danışmanlığı eğitim programını tamamlamak koşuluyla,
•Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Danışma Merkezlerinde görev alabilirler.
İçişleri Bakanlığı'nda
• Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliğinde de görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler. Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul, sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği içinde, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi, korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, uçucu, uyuşturucu ve madde bağımlısı olan, suça itilen ve mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar.
UNICEF, ILO ve GÖNÜLLÜ KURULUŞLARDA (STK) proje üreticisi, yürütücüsü ve danışman olarak görev alabilirler.
Ayrıca radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik eğitim programları, çocuk tiyatroları ve çocuk filmleri, çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanması ve eğitsel oyuncak üretiminde yapımcı, yazar, denetimci, danışman, uzman, redaktör, editör ve tasarımcı olarak çalışma imkanlarına sahiptir.
 

 

 

Çalışma Konularımız

ÇALIŞMA KONULARIMIZ
 

• Gelişim Alanları
• Çocuk Gelişiminde Kuramlar
• Erken Müdahalede Çocuk Gelişimci
• Çocuk Odaklı Aile Danışmanlığı
• Farklı Kültürlerde
• Gelişimsel Değerlendirme, Tanılama ve Destekleme
• Çocuk ve Aile
• Gelişim Destekleyici Uygulamalar
• Sağlık Kuruluşlarında Çocuklar ve Aileleri
• Gelişimsel Bozukluklar

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara

+90 312 3046191
+90 312 3046197

+90 312 304 63 90

gsbf@sbu.edu.tr