Tanıtım
Genel Bilgiler
Disiplinlerarası etkileşimi içeren ancak çoklu disiplinli bağımsız bir bilim alanı olan dil ve konuşma terapisi mesleği; nedenine bakılmaksızın iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları yaşayan tüm yaş gruplarındaki bireylerin değerlendirilmesi, tanılanması ve müdahalesinin sağlanmasında görev alan sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmaktadır. Öğretim müfredatında biyomedikal bilimler, klinik dilbilim, psikoloji ve dil ve konuşma terapisi mesleki bilim dersleri yer almaktadır. Ayrıca alan içi ve alan dışı seçmeli dersler bulunmaktadır.
Dil ve Konuşma Terapisi lisans eğitim süresi 8 yarıyıldır ve eğitim dili Türkçedir. Eğitim teorik ve pratik uygulamalar ile gerçekleştirilmektedir. Dil ve Konuşma Terapisi Lisans Programı’ndan mezun olan öğrencilere "Dil ve Konuşma Terapisti" unvanı verilmektedir.
Dil ve konuşma terapistleri üniversite, devlet, özel hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ile Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM), özel dil ve konuşma merkezleri/kliniklerde, yaşlı bakım evlerinde, sosyal hizmet kurumlarında, okullarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında görev alabilmektedirler. Ayrıca kendi merkezlerini açma yetkisine sahiptirler. Bilimsel alanda çalışmalar yürütmek isteyen mezun öğrenciler akademisyen olarak mesleki yaşamlarına devam edebilmektedir.
Programımız yüksek düzeyde mesleki becerilere sahip, farklı disiplinler ile iş birliği yapabilen, mesleki etik değerlerine sahip çıkan, iletişim becerisi yüksek, sürekli gelişime açık, ortaya çıkan yeni bilgilerle kendini güncelleyen, araştırmacı dil ve konuşma terapistleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Vizyon
Bireyler arasında bir ayrım gözetmeksizin toplumsal yararı ön planda tutan, bilime katkısı olan, ilgili diğer disiplinler ile iş birliğine açık bağımsız çalışma yetisine sahip, ulusal ve uluslararası alanlarda tercih edilen saygın bir eğitim ve araştırma bölümü olmaktır.
Ülkemizde yüksek lisans ve doktora eğitimi geçmişine dayanan Dil ve Konuşma Terapisi programı, lisans mezunlarını ilk olarak 2016 yılında vermeye başlamıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümü Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindedir. Bölümün lisans programı için öğrenci alımları henüz başlamamış olup, konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Arş. Gör. EBRU TETİK
Çalışma Konularımız
· Gelişimsel dil bozuklukları
· Özgül dil bozuklukları
· Edinilmiş dil bozuklukları (afazi)
· İkincil dil bozuklukları (çeşitli sendromlara, anomalilere, duyusal bir probleme bağlı bozukluklar)
· Konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon ve fonolojik bozukluklar)
· Motor konuşma bozuklukları (apraksi, dizartri)
· Akıcı konuşma bozuklukları (kekemelik, takifemi)
· Yarık dudak ve damak, kraniyofasiyal anomaliler
· Nörojenik dil ve konuşma bozuklukları
· Ses bozuklukları
· Yutma bozuklukları
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara
+90 312 3046191
+90 312 3046197
+90 312 304 63 90
gsbf@sbu.edu.tr