Tanıtım
TANITIM
Ebelik bölümünün amacı, mesleğin gerektirdiği her alanda hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumla donatılmış, ebelik felsefesi ve etik değerlerini özümsemiş, kadına ve sorunlarına duyarlı, bilimsel sorun çözme sistematiği ve yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş profesyonel ebeler yetiştirmektir.
Vizyonumuz
Ebelik alanında ulusal ve uluslararası düzeyde lider, saygın ve tercih edilen bir bölüm olmak
Misyonumuz
Mesleki bilgi ve becerisinin yanı sıra, insani değerleri ve bilimsel yaklaşımıyla fark yaratan ebeler yetiştirmek
Temel ilkelerimiz
- İnsan odaklı olmak
- Eşitlikçi, adil ve dürüst olmak
- Bilimsel, etik ve mesleki ilkelere bağlı olmak
- Çevreye duyarlılık
- Hoşgörülü olmak
- Yenilikçilik
- Uygulamalarında kanıt temelli yaklaşımın ışığında mükemmeli aramak
- Yaşam boyu öğrenmeye inanmak
- Sorun çözmede bilimsel sistematiği uygulamak
- Yapıcı eleştirileri gelişme fırsatı olarak görmek
- Ekip çalışmasına inanmak
- Sağlıkla ilgili toplumsal sorunlara duyarlı olmak ve çözümü için sorumluluk hissetmek
Ebe kimdir ?
Ebe; gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadınla işbirliği halinde gerekli izlem, bakım, destek ve danışmanlığı sağlayan, kendi sorumluluğunda doğumu yaptıran, yenidoğan ve bebeğe bakım veren ve kadın, aile ve toplum için özellikle antenatal eğitim, ebeyenliğe hazırlık, cinsellik ve üreme sağlığı, kadın sağlığı ve çocuk bakımı konularında yaşam boyu sağlık danışmanı ve eğitimcisi olarak görev yapan sağlık çalışanıdır. Bu tanıma göre ebelik; koruyucu önlemler, normal doğumun desteklenmesi, anne ve çocukta risklerin taranması ve önlenmesi, tıbbi bakım ya da diğer uygun yardıma erişimin sağlanması, acil durumlarda müdahaleyi de kapsar.
Ebelik tanımının temel yapıtaşları; üreme sürecinde biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel koşulların en üst seviyeye çıkarılması, komplikasyonların önlenmesi, zamanında tespiti ve doğru yönetimi, kadının bireysel koşullarına saygı gösterme ve kadınla işbirliği halinde çalışarak kendisine ve ailesine bakabilme kapasitesini güçlendirmeyi kapsamaktadır. Ebeler, gebelik ve doğumun normal fizyolojik bir süreç olduğuna ve doğumda gereksiz müdahalelerden kaçınmak gerektiğine inanır. Ebelik bakımı kadın odaklı, bilimsel kanıtlar ışığında bireyselleştirilmiş olarak sunulur.
Ebelerin çalışma alanları
Ebelik bölümü mezunları özel hastaneler, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinin ebelik mesleği ile ilgili tüm birimlerinde ve temel sağlık hizmetlerinin ( aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezi , sağlık evi vb) yürütüldüğü kurumlarda görev yapabilmektedir.
Aynı zamanda mezunlar istekleri doğrultusunda alanındaki lisansüstü programlara devam edebilmekte ve üniversitelerin ebelik bölümlerinde akademisyen olabilmektedir.
Tarihçemiz
Üniversitemiz Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 29/05/2017 tarih ve 2017/10404 sayılı karar ile kurulmuş olan Ebelik Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. ARZU KUL UÇTU
Doç. Dr. FİLİZ ÜNAL TOPRAK
Doç. Dr. MELTEM UĞURLU
Arş. Gör. GİZEM AYDEMİR
Öğr. Gör. SÜMEYRA DAMSARSAN
Eğitim Faaliyetlerimiz
EĞİTİM FAALİYETLERİMİZ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi 29 Mayıs 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun 10404 sayılı kararı ile kurulmuştur. Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ilk öğrencilerini 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde almıştır.
Lisans düzeyinde eğitim veren bölümüzde müfredat, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen «Ebelik Ulusal Çekirdek Programı- EUÇEP-2016 doğrultusunda yapılandırılmıştır.
Müfredat, her yarıyıl 30 AKTS olmak üzere toplam 240 AKTS’den oluşmaktadır. Bölüm dili Türkçe’dir. Bölüm müfredatımızda ikinci yarıyıldan itibaren her yarıyıl uygulamalı dersler bulunmakta olup, bu derslerin uygulama bölümleri ebelik uygulama laboratuvarlarında ve Ankara ilinde bulunan Üniversitemize ya da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin ilgili birimlerinde yürütülecektir. Öğrencilerin uygulamalı derslerden başarılı olabilmeleri için, sınavların yanı sıra devam durumu, ödevler, projeler, iş başı eğitim-öğretim, hasta eğitiminin değerlendirilmesi, planladıkları bakım ve tedavi sonuçları değerlendirilecektir.
Bölümüzde altıncı yarıyıl, 20 iş günü zorunlu yaz stajı bulunmaktadır. Öğrenciler yaz stajlarını, kendi seçtikleri, doğumhane ünitesi olan, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde yapabilmektedir.
Öğrencilerin mezun olabilmek için, sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- En az 240 AKTS almak ve derslerden başarılı olmak
- 20 iş günü zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamak
- Mezuniyet kriterlerini tamamlamak
Ebelik Mezuniyet Kriterleri
Ebelik bölümünden mezun olabilmek için; 02.02.2008 tarih ve 26775 sayılı “Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık Ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik” uyarınca aşağıdaki mezuniyet kriterlerinin sağlanması zorunludur.
- En az 100 prenatal izlem ve muayene
- 40 normal spontan doğum yaptırma
- 1 ya da 2 makat doğuma yardım etme veya gözlem
- 40 riskli gebe izlemi
- En az 100 normal lohusa izlemi
- En az 100 normal yenidoğan (bebek) izlemi
- 50 riskli yenidoğan izlemi.
BÖLÜM BAŞKANI
Dr. Öğr. Üyesi Nazan KARAHAN
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü
ETKİNLİKLERİMİZ
“Vakalar Eşliğinde Elektronik Fetal Monitorizasyon Sempozyumu”
“Vakalar Eşliğinde Elektronik Fetal Monitorizasyon Sempozyumu” Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Ebeler Derneği ve Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile 12 Şubat 2019 tarihinde yapılmıştır.
Sempozyum Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün, Ebeler Derneği Başkanı ve Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Nazan Karahan ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gönül Tozlu’nun açılış konuşmaları ile başlamıştır. Sempozyum kapsamında Elektronik Fetal Monitorizasyon Uygulamaları’nın doğum öncesi dönemde ve doğum sürecinde fetüs sağlığını izlemek ve değerlendirmek açısından oldukça önemli olduğuna vurgu yapılarak EFM uygulama, izleme ve yorumlamaya illişkin konular vakalar eşliğinde multidisipliner yaklaşımla tartışılmıştır.
Yoğun ilgi gören “Vakalar Eşliğinde Elektronik Fetal Monitorizasyon Sempozyum”u Bolu, Karabük, Niğde, Kastamonu, Çorlu, Eskişehir, Konya illerindeki hastanelerden ve Ankara’daki diğer hastanelerden ebe, hemşire ve hekimlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Çalışma Konularımız
ÇALIŞMA KONULARIMIZ
• Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönem
• Riskli gebelik ve doğum
• Kadın sağlığı
• Yenidoğan sağlığı
• Aile ve Toplum sağlığı
• Cinsellik ve üreme sağlığı
• İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi
• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
• Gebelik ve doğumda pelvik tabanın korunması
• Jinekolojik kanserlerin önlenmesi ve erken tespiti
• Sağlığın korunması ve geliştirilmesi
• Ebelik kavram ve kuramları
• Ebelik eğitimi
• Ebelik hizmetlerinin yönetimi
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara
+90 312 3046191
+90 312 3046197
+90 312 304 63 90
gsbf@sbu.edu.tr