Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Sözlük anlamı işitme bilimi olan Odyoloji; işitme, denge ve ilişkili bozukluklarla ilgili bilim ve sağlık dalıdır. Odyoloji kendi alanına özgü tanısal test yöntemleri ile işitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi ve belirlenmesine yönelik uygulamaları içerir ve belirlenen bozukluğa bağlı olarak uygun cihaz seçimi ve uygulaması, rehabilitasyon ve takibi de dahil olmak üzere gerekli desteği sağlar. Bölüm mezunlarına Odyolog unvanı verilmektedir. Odyologlar; her yas¸tan insanlar ic¸in is¸itme, denge ve ilişkili bozuklukların tes¸his edilmesi, o¨nlenmesi ve bulgulara dayalı tedavilerinde hasta merkezli c¸alıs¸an sagˆlık profesyonelleridir. Odyolog, başta Kulak Burun Boğaz olmak üzere, Beyin cerrahisi, Nöroloji, Psikiyatri gibi uzmanlık alanlarının oluşturduğu multidisipliner çalışmalarda yerini almıştır.
 
Misyon
Odyoloji bölümü olarak misyonumuz; insan haklarına saygılı, yenilikçi, etik değerlere bağlı, yaşam boyu öğrenme ve öğretme idealine sahip, iletişim ve problem çözme becerisi yüksek, bilimsel girişimci ruhu ve multidisipliner yaklaşıma sahip, ulusal ve uluslararası boyutta tercih edilen odyolog ve akademisyenler yetiştirmektir.
 
Vizyon
Odyoloji Bölümü olarak vizyonumuz; ulusal ve uluslararası platformlarda tercih edilen, Odyoloji bölümleri arasında ilk sıralarda yer alan, hem sağlık hizmeti hem de akademik araştırma boyutunda en üst seviyede odyologlar yetiştirmeyi görev edinen ve sağlık politikalarında söz sahibi olan bir bölüm olmaktır.

 


Tarihçemiz

 

Dünya’da Odyoloji terimi ilk olarak 1940 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde hükümet kararı ile profesyonel olarak kullanıma girmiştir. İkinci Dünya Savaşı, odyolojinin tarihsel gelişimini başlatmıştır. Savaş kaynaklı yaralanmaların büyük bir kısmını oluşturan kafa yaralanmaları ve akustik travmalar, işitme ve denge bozukluklarının en önemli kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Savaş nedeni ile bu sorundan muzdarip olan hasta sayısının kitlesel boyutlara ulaşması, savaşın son yıllarında (1949-1950 ) işitme kaybının tanı tedavi ve rehabilitasyonu alanında faaliyet gösterecek yeni bir mesleğin doğmasına yol açmıştır.
 
Ülkemizde, 1967 yılında Prof.Dr. Nazmi Hoşal'ın öncülüğünde Hacettepe Üniversitesi’nde Odyoloji yüksek lisans programına öğrenci alınmış ve bu alanda uzman yetiştirilmeye başlanmıştır. Odyoloji alanının lisans programı ise ilk defa 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Odyoloji Eğitim Programı’nın açılmasıyla gerçekleşmiştir. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü 2018-2019 yılında eğitim öğretim programına başlamıştır.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. EVREN HIZAL
Prof. Dr. EVREN HIZAL
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi ANI PARABAKAN POLAT
Dr. Öğr. Üyesi ANI PARABAKAN POLAT
Dr. Öğr. Üyesi BERNA DENİZ KUNTMAN
Dr. Öğr. Üyesi BERNA DENİZ KUNTMAN
Dr. Öğr. Üyesi CEREN KARAÇAYLI
Dr. Öğr. Üyesi CEREN KARAÇAYLI
Dr. Öğr. Üyesi ERCAN KARABABA
Dr. Öğr. Üyesi ERCAN KARABABA
Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA YILMAZ
Arş. Gör. ECEM KARTAL ÖZCAN
Arş. Gör. ECEM KARTAL ÖZCAN
Öğr. Gör. HATİCE KÜBRA BOZKURT
Öğr. Gör. HATİCE KÜBRA BOZKURT

Çalışma Konularımız

 

 

Odyoloji bölümü mezunları devlet, özel veya üniversite hastanelerinde, özel klinik ve rehabilitasyon merkezlerinde, işitme cihazı merkezlerinde, koklear implant firmalarında, okullarda (okul öncesi eğitim kurumları, işitme engelliler okulu vb.), endüstriyel firmalarda ve üniversitelerde akademik personel olarak iş bulma imkanına sahiptir.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 22 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik' kapsamında Odyologların görev tanımları aşağıdaki gibidir:
İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.
İşitme tarama programında görev alır ve bu programdaki testleri yapar.
Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
Cerrahi işlemler esasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar.
Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.
İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabilitasyonu yapar.
İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.

 

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara

+90 312 3046191
+90 312 3046197

+90 312 304 63 90

gsbf@sbu.edu.tr