Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Bölüm Hakkında

Ortez / protez lisans uzmanları (Prostetist-Ortotist) var olan probleme yönelik biyomekanik özellikleri dikkate alarak bireyi değerlendiren, yaptığı değerlendirme doğrultusunda gereksinimleri saptayarak bireye özgü ortez ve protezi seçen, tasarlayan, ölçü alarak üreten, birey üzerinde protez-ortez uyumunu sağlayan ve denetleyen, mesleki uygulamalarda yeni teknoloji ve gelişmeleri takip eden ve bunları uygulamalarında kullanan ve özgün cihaz geliştirilmesinde etkin rol oynayan sağlık profesyonelidir.

Prostetist-Ortotist; ortez ve protez tedavisinden genel olarak sorumlu olan ve diğer personelin uygulamalarını denetleyebilen ve onlara rehberlik edebilen sağlık profesyonelidir.

Amaç

Bu bölümün amacı, dört yıllık lisans eğitimi kapsamında, protez ve ortez uzman pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, ortez ve protez uygulamasını en yeni malzeme ve teknoloji ile anatomi, fizyoloji ve biyomekanik gibi temel insan bilimleri ile harmanlayarak kişiye özel tasarım yapabilen, üretme, uygulama ve denetleme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir.

Bölümümüzde bu doğrultuda, International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) sınıflamasında kategori 1 düzeyi olarak belirlenen ortez-protez lisans eğitimini vererek, üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunan ve multidisipliner çalışma ortamına adaptasyonu yüksek olan, yenilikçi Prosthetist- Orthotistler yetiştirilmektedir.

Misyon

En üst seviyede mesleki bilgi ve beceriyi edinmiş, gerekli yetkinliklerle donanmış, bilgisini sürekli yeni bilgilerle güncelleyen ve geliştiren ve öğrenim hedefleri doğrultusunda en iyi hizmetin gerçekleştirilebilmesi amacıyla hareket edebilen, yaratıcı, mesleki etik ve sorumluluğun bilincine sahip, Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren, hür ve bilimsel düşünce gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

Vizyon

Ortez Protez Bölümü, teknolojik gelişmelerin ve sağlık hizmeti sunumunda güncel yaklaşımların sürekli takip edildiği, sağlık sektörüne gerekli olan yetişmiş insan kaynağının en üst bilgi ve beceri düzeyinde sağlandığı, ortez ve protez alanında nitelikli çalışmalara, araştırmalara ve sağlık teknolojisi alanına üretim ve uygulama da katkıda bulunan, edindiği bilgi ve tecrübeleri insanlık ve ülke yararına kullanan, verdiği eğitim, öğretim ve vizyon bakımından ülkemizde ve dünyada saygın ve yenilikçi bir bölüm olmaktır.

İlkeler

· Bilimsellik,

· Araştırmacılık,
· Objektiflik,

· Sorgulayıcı yaklaşım,
· Yenilikçi yaklaşımlara açıklık,
· Toplumsal gerçeklerin farkında olmak,
· Takım bilinci,
· İş birliği,
· İletişim,
· Tarafsızlık,
· Esneklik,
· Uzlaşma,
· Dürüstlük,
· İnsan Onuruna Saygı,
· Mükemmeliyetçilik,
· Katılımcılık,
· Sorumluluk alma bilinci.

 

 
Tarihçemiz

 

Türkiye’de protez ortez alanındaki gelişmeler ve eğitim çalışmaları 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Protez Ortez Atölyesinin açılmasıyla başlamıştır. YÖK Meslek Edindirme Projesi kapsamında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1985 yılında Protez Ortez Ön Lisans Programını başlatmış ve 1987 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu tarihten itibaren ülkemizde ön lisans programları hızla açılmaya başlamıştır. Bugün, International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) sınıflamasında kategori 2 düzeyi olarak belirlenen ortez-protez ön lisans eğitimi, devlet ve vakıf üniversitelerinde yer alan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları bünyesinde devam etmektedir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 2020 yılında açılmış olan bölümümüz, Ankara’da International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) sınıflaması kategori 1 düzeyinde ortez-protez lisans eğitimini veren iki üniversiteden biridir.

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi SENAY ÇEREZCİ DUYGU
Dr. Öğr. Üyesi SENAY ÇEREZCİ DUYGU
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi GÜLLÜ AYDIN YAĞCIOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi GÜLLÜ AYDIN YAĞCIOĞLU
Arş. Gör. KÜBRA NURDOĞAN
Arş. Gör. KÜBRA NURDOĞAN

Çalışma Konularımız

 

 

  • Ortez ve Protez Alanında Kanıta Dayalı Uygulamalar
  • Ortez ve Protezde Ölçme Değerlendirme
  • Alt Ekstremite Protezleri
  • Üst Ekstremite Protezleri
  • Alt Ekstremite Ortezleri
  • Üst Ekstremite Ortezleri
  • Gövde Korseleri
  • Splintler
  • Cranial Ortezler
  • Silikon Kozmetik Protezler
  • Kinezyoloji
  • Mekanik ve Biyomekanik
  • Amputasyonu Olan Bireylerde Rehabilitasyon
  • Ortez Kullanan Bireylerde Rehabilitasyon
  • Bilgisayar Destekli Modelleme ve Tasarım
  • Ortez Protez Üretim Teknolojileri
  • Malzeme Teknolojileri

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ortez ve Protez Bölümü
Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA

0312 304 61 97

0312 304 63 90

gsbf@sbu.edu.tr