Tanıtım
SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Sağlık Yönetimi disiplininin dünyada yaklaşık olarak 90 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Tüm dünyada, özellikle de ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde bir bilim ve profesyonel bir meslek alanı olan sağlık yönetiminin ülkemizdeki geçmişi ise 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Türkiye’de ilk olarak 1963 yılında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlayan Sağlık Yönetimi disiplini, yıllar içinde gelişim göstererek çeşitli kamu ve özel üniversitelerde de bölümler açılmak suretiyle; zamanla ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin verildiği, kendine has bilimsel bilgi birikimin sağlandığı, öğrencilerin, akademisyenlerin ve pratisyenlerin/uygulayıcıların yetiştiği özellikli ve özgün bir alan haline gelmiştir. Bu özgün ve özellikli bilim disiplinin mensupları sağlığın üretilmesinde, sürdürülmesinde ve geliştirilmesinde gerek kurumsal düzeyde ve gerekse de sistemsel düzeyde temel bir fonksiyon olan yönetsel pozisyonların temel taşları olmaktadır. Profesyonel ve başarılı bir sağlık yöneticiliği/yönetimi pozisyonu ise çevresel ortam faktörlerine ek olarak üç temel değişkenin ve sacayağının bir fonksiyonudur: Karizma, deneyim ve eğitim. Formal sağlık yönetimi eğitimi olmadığı sürece karizma ve deneyimin sağlık yöneticiliği pratiğindeki başarılı rolü eksik ve sınırlı olacaktır.Günümüz Türkiye’sinde 100’e yakın program birikimine ulaşmış olan Sağlık Yönetimi programlarının sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayısal büyümeye paralel olarak, sağlık yönetimi bilim alanı gerek eğitim-öğretim ve gerekse de araştırma kapsamı açısından da giderek büyümekte ve derinleşmektedir.
Bu büyüme ve derinleşmeye; 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerine kapılarını açan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümümüz olarak amacımız, sağlık sektörünün her kademesinde rol alan tüm kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek sağlık yöneticileri ve liderlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede bölümümüz 1 profesör, 2 doçent ve 1 doktor öğretim üyesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmaya ve akademik kadrosunu genişletmeye devam etmektedir.
SAĞLIK HİZMETİNDE KALİTE VE GÜVENLİK ANA BİLİM DALI
Sağlık sektöründe kalite konusu sürekli olarak gündeme gelen temel konular arasında yer almaya başlamıştır. Sunulan sağlık hizmetlerinin sonuçlarının arzulanan düzeyde olması sağlıkta kalitenin temel hedefi olarak görülmektedir. Ayrıca sağlık hizmeti alanların istek ve beklentilerinin karşılanması hasta memnuniyetinin sağlanması açısından son derece elzem olup hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanmasında da kalite temel konudur.
Sağlıkta kalite konusu insan odaklı olarak ele alınması gerektiğinden en başta eğitim ile birlikte temelleri atılmalı, saha uygulamaları ile pekiştirilmelidir. Sağlık sektöründe hizmet sunacak sağlık yöneticisi, sağlık hizmet sunucusu, destek hizmetleri veya teknik hizmet sunucusu olarak hizmet vereceklerin ya da verenlerin kalite konusunda sürekli eğitim almaları kalitenin sürekli iyileştirilmesi için öncelikle ele alınmalıdır. Sağlık insan kaynaklarının yetiştirilmesi döneminde kalite konusunda bilinçlendirilmeleri hizmet sunumunun etkisini artıracağı gibi memnuniyeti artıracaktır. Sağlık hizmet kalitesinin sürekli ölçülerek sağlık kurumlarına ve sağlık meslek mensuplarına yapılacak ödemelerde dikkate alınması ile günümüzde artık akreditasyon ile ilişkilendirilmiş ve sağlık turizmi kapsamında temel şartlardan biri haline gelmiş olması sağlıkta kalitenin geleceğin temel yapıtaşları arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Sağlık Hizmetinde Kalite Güvencesi Anabilim Dalı, sağlık hizmetlerinin yönetiminde görev alacak sağlık yönetimi öğrencilerinin; hasta ve çalışan güvenliği ile memnuniyetinin sağlanması, sağlıkta kalite ve akreditasyon, sürekli kalite iyileştirme ve stratejik kalite yönetimi konularında yeterli düzeyde bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olmaları amaçlanmaktadır.
Bölüm mezunları, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, Sosyal Güvenlik Kurumunda ve diğer kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışma olanaklarına sahiptirler. Mezunlar, bu kuruluşlar dışında ilaç firmalarında, tıbbi cihaz ve malzeme ticareti yapan işletmelerde ve özel sağlık sigorta kuruluşlarında da iş imkânına sahip olmaktadırlar.
Misyonumuz;
Profesyonellik, mükemmellik, yenilik, işbirliği, çeşitlilik, toplumsal sosyal sorumluluk bilincine sahip olma ve yaşam boyu öğrenme gibi evrensel değerler ışığında sağlık yönetimi bilimine katkı sağlayan, değişen şartlara uyum sağlayan, bilgisini kaliteli, etkili ve verimli sağlık hizmeti sunumu için ilgili yönetimi süreçlerine yansıtabilen, analitik ve girişimci özellikleriyle ülkenin sağlık sisteminin gelişmesine en üst düzeyde katkı sağlayabilen lider sağlık yöneticileri yetiştirmek ve bilimsel çalışmalarla sağlık yönetimi alanında bilimsel bilginin artırılmasına ve sağlık kurumlarının yönetsel kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Vizyonumuz;
Sağlık yönetimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üreterek Türkiye sağlık sisteminin gelişimine katkı sağlayan, lisans ve lisansüstü eğitim programlarını evrensel ve etik değerler ışığında geliştiren, sağlık yönetimi alanında saygın ve öncü bir birim olmaktır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuştur. Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bakanlar Kurulunun 29 Mayıs 2017 tarihli toplantısında alınmış ve 03 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan 2017/10404 sayılı kararları gereğince kurulmuştur. Sağlık Yönetimi bölümü ilk öğrencilerini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında almıştır. Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 09 Ocak 2019 tarihli toplantı kararı ile Sağlık Hizmetinde Kalite Güvencesi Anabilim Dalı açılmıştır.
Akademik Kadromuz
Çalışma Konularımız
Hasta Güvenliği
Çalışan Güvenliği
Hasta ve Çalışan Memnuniyeti
Sağlıkta Akreditasyon
Sürekli Kalite İyileştirme
Stratejik Kalite Yönetimi
Sağlıkta Kalite Yönetim Sistemleri
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi Bölümü
Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA
0312 3046197
0312 304 63 90
gsbf@sbu.edu.tr