Tanıtım
SAĞLIK POLİTİKASI VE SAĞLIK EKONOMİSİ ANABİLİM DALI
Sağlık Yönetimi Bölümü
Sağlık Yönetimi disiplininin dünyada yaklaşık olarak 90 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Tüm dünyada, özellikle de ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde bir bilim ve profesyonel bir meslek alanı olan sağlık yönetiminin ülkemizdeki geçmişi ise 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Türkiye’de ilk olarak 1963 yılında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlayan Sağlık Yönetimi disiplini, yıllar içinde gelişim göstererek çeşitli kamu ve özel üniversitelerde de bölümler açılmak suretiyle; zamanla ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin verildiği, kendine has bilimsel bilgi birikimin sağlandığı, öğrencilerin, akademisyenlerin ve pratisyenlerin/uygulayıcıların yetiştiği özellikli ve özgün bir alan haline gelmiştir. Bu özgün ve özellikli bilim disiplinin mensupları sağlığın üretilmesinde, sürdürülmesinde ve geliştirilmesinde gerek kurumsal düzeyde ve gerekse de sistemsel düzeyde temel bir fonksiyon olan yönetsel pozisyonların temel taşları olmaktadır. Profesyonel ve başarılı bir sağlık yöneticiliği/yönetimi pozisyonu ise çevresel ortam faktörlerine ek olarak üç temel değişkenin ve sacayağının bir fonksiyonudur: Karizma, deneyim ve eğitim. Formal sağlık yönetimi eğitimi olmadığı sürece karizma ve deneyimin sağlık yöneticiliği pratiğindeki başarılı rolü eksik ve sınırlı olacaktır. Günümüz Türkiye’sinde 100’e yakın program birikimine ulaşmış olan Sağlık Yönetimi programlarının sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayısal büyümeye paralel olarak, sağlık yönetimi bilim alanı gerek eğitim-öğretim ve gerekse de araştırma kapsamı açısından da giderek büyümekte ve derinleşmektedir. Bu büyüme ve derinleşmeye; 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerine kapılarını açan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümümüz olarak amacımız, sağlık sektörünün her kademesinde rol alan tüm kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek sağlık yöneticileri ve liderlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede bölümümüz 1 profesör, 2 doçent ve 1 doktor öğretim üyesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmaya ve akademik kadrosunu genişletmeye devam etmektedir.
Bölüm mezunları, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, Sosyal Güvenlik Kurumunda ve diğer kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışma olanaklarına sahiptirler. Mezunlar, bu kuruluşlar dışında ilaç firmalarında, tıbbi cihaz ve malzeme ticareti yapan işletmelerde ve özel sağlık sigorta kuruluşlarında da iş imkânına sahip olmaktadırlar.
Misyonumuz;
Profesyonellik, mükemmellik, yenilik, işbirliği, çeşitlilik, toplumsal sosyal sorumluluk bilincine sahip olma ve yaşam boyu öğrenme gibi evrensel değerler ışığında sağlık yönetimi bilimine katkı sağlayan, değişen şartlara uyum sağlayan, bilgisini kaliteli, etkili ve verimli sağlık hizmeti sunumu için ilgili yönetimi süreçlerine yansıtabilen, analitik ve girişimci özellikleriyle ülkenin sağlık sisteminin gelişmesine en üst düzeyde katkı sağlayabilen lider sağlık yöneticileri yetiştirmek ve bilimsel çalışmalarla sağlık yönetimi alanında bilimsel bilginin artırılmasına ve sağlık kurumlarının yönetsel kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Vizyonumuz;
Sağlık yönetimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üreterek Türkiye sağlık sisteminin gelişimine katkı sağlayan, lisans ve lisansüstü eğitim programlarını evrensel ve etik değerler ışığında geliştiren, sağlık yönetimi alanında saygın ve öncü bir birim olmaktır.
Her insan için sağlığın önemi, sağlık sektörünün büyüklüğü, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak sınırlı kaynaklar sağlık politikasını ve sağlık ekonomisini günlük yaşamın önemli bir unsuru haline getirmektedir.
Çağdaş ve evrensel değerler ışığında sağlık ekonomisi ve politikası alanında eğitim vererek, alanda profesyonel düzeye ulaşmış, sağlık sektörüne yenilik getirebilecek, bilimsel anlamda kendisini geliştiren ve bilime katkıda bulunacak, etik kurallara bağlılığı ilke edinmiş, ülkenin geleceği için üstün niteliklere sahip “sağlık politikası ve ekonomisi ” alanında profesyoneller yetiştirmek amacıyla açılan Sağlık Politikası ve Sağlık Ekonomisi Anabilim Dalı bireylerin sağlık yönetiminin makro boyutunu oluşturan sağlık politikaları ve ekonomisi alanında değişen ihtiyaçlara cevap verebilecek, sistemi analiz edebilecek, sistem ve politika düzeyinde problemleri tanımlayabilecek, stratejiler geliştirerek çözümler üretebilecek, makro düzeyde sağlık alanında yönetsel becerilerle donanacak bireyler yetiştirmeyi öngören bir içeriğe sahiptir.
Sağlık Politikası ve Sağlık Ekonomisi Anabilim Dalı Dünya’da ve Türkiye’de uygulanmakta olan sağlık sistem ve politikaları konusunda bilgi ve farkındalık edinilmesini, ülkemizde yürütülmekte olan sağlık politikalarının arasındaki ilişkilerin kavranmasını ve sonuçları hakkında yorum yapılmasını, sağlık ekonomisi kavram ve metodolojisini öğretmeyi, sağlıkta ekonomik analiz yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuştur. Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bakanlar Kurulunun 29 Mayıs 2017 tarihli toplantısında alınmış ve 03 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan 2017/10404 sayılı kararları gereğince kurulmuştur. Sağlık Yönetimi bölümü ilk öğrencilerini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında almıştır. Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 09 Ocak 2019 tarihli toplantı kararı ile Sağlık Politikası ve Sağlık Ekonomisi Anabilim Dalı açılmıştır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. TÜRKAN YILDIRIM
Çalışma Konularımız
Sağlık Ekonomisi Disiplini
Arz ve Talep
Sağlık Hizmetleri Arzı ve Talebi
Piyasa Dengesi Kapitalizm,
Piyasa Başarısızlığı ve Sağlık Hizmetleri Arzı
Sağlık Hizmetleri Finansmanı
Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası
Sağlık Hizmetlerinde Ekonomik Değerlendirme
Politika,Sağlık Politikası, Karar Verme ve Sağlık Politikası İlişkisi
Politika Türleri ve Sağlık Politikasını Etkileyen Faktörler
Politik Aktörler
Politika Oluşturma Süreci ve Sağlık Politikası
Politik Sistemler ve Ülkeler
Sağlık Politikası Gündeminin Belirlenmesi
Sağlık Politikasında Güç ve Profesyonelleşme
Global Sağlık Politikaları
Sağlık Sektörü Reformu
Ulusal Sağlık Politikaları
Sağlık Turizmi
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi Bölümü
Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA
0312 304 61 97
0312 304 63 90
gsbf@sbu.edu.tr