Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

TANITIM

Türkiye’de sosyal hizmet, 27.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı ‘Sosyal hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’ ile hukuken tanımlanmıştır. Buna göre sosyal hizmet; kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunması ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.
Sosyal hizmet, bireylerin, ailelerin, grupların ve toplumun iyilik halini artırmak için sosyal değişime, insan ilişkilerinde sorun çözmeye, güçlenmeye ve özgürleşmeye katkı sağlayan bir meslektir. Sosyal hizmet, insan davranışı ve sosyal sistem teorilerinden yararlanarak, insanların çevreleriyle etkileşim kurdukları noktalara müdahale eder. Sosyal hizmette insan hakları ilkeleri ve sosyal adalet temeldir.
Sosyal yapının hızla değişmesi; endüstrileşme, göç, kentleşme, ekonomik sorunlar ve yoksulluk, suçluluk ve diğer sosyal problemlerin giderek artması, birey, aile, grup ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanması, sorunlarının çözümlenmesine ve çevreleriyle karşılıklı uyumlarına yardım etmek ve insan kaynaklarıyla sosyal ve ekonomik koşulların korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla sosyal hizmet bilim ve mesleğinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Hem bir sanat hem de bir bilim olarak tanımlanan sosyal hizmet bütün insanların yaşam kalitesini geliştirmeye yardım etmek için toplum tarafından uygun görülen insani meslek hizmetlerinden bir tanesidir.
Sosyal Hizmet Uzmanı/Sosyal Çalışmacı, ilgilendiği çalışma alanlarının genişliği nedeniyle sıradan bir meslek elemanı olmanın ötesinde bazı farklı nitelikler de gerektirmektedir. Bir sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı da bulunduğunda fark yaratacak olan bazı özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• İlgi alanlarının geniş olması,
• Grup ve takım çalışmalarına yatkın olması,
• Geniş bir dünya görüşü ve zengin bakış açısına sahip olması,
• İletişimi ve sosyal yönü etkili ve güçlü olması,
• Analitik ve kritik düşünme yeteneğine sahip olması,
• Teknolojiye ilgi duyması, güncel gelişmelerden haberdar olması ve temel teknolojik uygulamalara hâkim olması.

Misyonumuz;

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü olarak misyonumuz;

Öncelikle bireyin değeri ve iyilik halini, böylece toplumun psiko-sosyal sağlığını ve refahını koruma hedefiyle, bireylerin, ailelerin, özel ihtiyaç gruplarının ve toplumun ihtiyaç ve sorunlarına, temelde genelci ve eko-sistem yaklaşımlarını esas alarak mikro, mezo ve makro düzeyde etkili sosyal hizmet müdahalelerinde bulunacak, sosyal sorunlara kalıcı çözümler üretmek için etkin sosyal politikaların geliştirilmesine katkıda bulunacak, sosyal hizmetin çocuk, yaşlı, engelli, kadın, aile refahı, okul sosyal hizmeti, adli ve endüstriyel sosyal hizmet, tıbbi, psikiyatrik ve klinik sosyal hizmet, vb. tüm alanlarında görev alacak, mesleki bilgi ve beceriye sahip, sosyal adalet, eşitlik, insan farklılıklarına saygı gibi mesleğinin etik ilke ve değerlerini benimsemiş, uluslararası ve ulusal düzeyde çalışmalar yapabilecek, nitelikli sosyal hizmet hizmet uzmanlarını yetiştirmek ve toplumun ekonomik ve psiko-sosyal refahını ve yaşam kalitesini artırmak üzere bilimsel araştırmalar, uygulamalı çalışmalar yürütmek, Bakanlık ve Kurumların geliştirecekleri sosyal politika ve hizmetlere akademik düzeyde danışmanlık ve katkı sağlamaktır.

Vizyonumuz;

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü olarak vizyonumuz;

“İnsanların, ailelerin ve toplumun sosyal refahını arttırmak üzere sosyal adaleti esas alarak, akademik üstünlük hedefiyle eğitim-öğretim faaliyetleri gerçekleştiren, çağdaş ve yenilikçi sosyal hizmet eğitim müfredatı çerçevesinde lider meslek elemanları yetiştiren, sosyal hizmet meslek ve disiplininin etik ilke ve değerlerine güçlü bir bağlılıkla yerel, ulusal, uluslararası düzeyde bilimsel araştırma, çalışma ve yayınlar yaparak sosyal politika ve uygulamalara akademik olarak katkı sağlayan, uluslararası ve ulusal düzeyde çalışan profesyoneller, akademisyenler ve paydaşlarla işbirliği içinde insan ilişkilerini güçlendirme ve bilimsel paylaşım perspektifiyle kongreler, toplantılar düzenleyen, geleceğin sosyal hizmet politikalarının geliştirilmesine bilimsel ve akademik danışmanlık vererek katkıda bulunan bir bilim kurumu olmaktır”

Stratejik Amaçlar ve Hedefler

Amaçlar

1. Eğitim ve öğretim kalitesini geliştirmek,

2. Araştırma kapasitesini geliştirmek ve bilimsel verimliliği artırmak,

3. Yenilikçi ve yaratıcı projelerle toplumsal sağlık hizmetlerinin gelişimine katkıda bulunmak,

4. İç ve dış paydaş memnuniyetini sağlamak ve izlemek.

Hedefler

1. Lisans ve lisansüstü programların gelişmiş ülkelere ve ülke koşullarına göre geliştirilmesi ve güncellenmesi

2. Öğretim elemanı sayısının artırılarak öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının azaltılması

3. Bölümde her yıl en az 3 adet ulusal ve/veya uluslararası indeksli dergilerde yayın yapılması

4. Bölümde ulusal ve/veya uluslararası projeler yapılmasının teşvik edilmesi

5. Her eğitim-öğretim yılında en az 1 adet ulusal ve/veya uluslararası kongrelerde bilimsel bildirilerin sunulması

6. Bölüm öğrencilerinin her yıl ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara, teknik gezilere katılımlarının sağlanması

7. Öğrencilerin her yıl meslek örgütleriyle en az bir defa buluşturulması

8. Bölümün öğrenciler ile birlikte sosyal sorumluluk projesi yapmasının sağlanması

9. Uluslararası alanda üniversite işbirliklerinin geliştirilerek uluslararası değişim programı için kurumlarla anlaşma yapılmasının sağlanması

10. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin her yıl çeşitli sosyal etkinliklerle biraraya gelmesinin sağlanması


 

 

 
Tarihçemiz

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuş ve Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Kampüsü'nde (Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü) faaliyete başlamıştır.

“Sosyal Hizmet” Lisans Programı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim - öğretim sürdürmektedir. Sosyal Hizmet bölümümüz ilk kez 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile öğrenci almıştır.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. NURDAN DUMAN
Prof. Dr. NURDAN DUMAN
Başkan
Prof. Dr. İSHAK AYDEMİR
Prof. Dr. İSHAK AYDEMİR
Arş. Gör. BERNA NUR YILDIZ
Arş. Gör. BERNA NUR YILDIZ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

 

 

Çalışma Konularımız

 

ÇALIŞMA KONULARIMIZ

Sosyal Hizmet çalışmaları; sosyal olarak toplumdaki dezavantajlı birey, grup yada topluluklar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Aile, çocuk, kadın, engelli, yaşlı ve yoksullar başta olmak üzere toplumda dezavantajlı duruma düşmüş kesimlerin bu dezavantajlarını giderme konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Gülhane Külliyesi Emrah Mahallesi 06018 Etlik/Keçiören, Ankara

+90 312 3046191
+90 312 3046197

+90 312 304 63 90

gsbf@sbu.edu.tr